בתעשיית היהלומים, רכיב מרכזי המשפיע על הסחר בהם הוא איכותם של היהלומים. המדד המשמעותי ביותר לדירוג איכות יהלומים הוא מידת הליטוש שלהם. תהליך הליטוש כולל כמה שלבים, בהם משתמשים גם בימינו במכשור מסורתי לשם קבלת יהלומים איכותיים.
ישנם מספר מדדים המשפיעים על ערכו של יהלום
ענף היהלומים הוא ענף יוקרתי ובעל מסורת ארוכת שנים הכוללת עיבוד יהלומים, הערכת איכותם ומסחר בהם. אופן הערכת ערכם של היהלומים משפיע כמובן על המחיר בו הם נסחרים ומורכב מכמה מדדים: צבע היהלום, גודלו, מידת הניקיון שלו ואופן ליטושו. ליטוש היהלום הוא המדד היחיד המושפע ממגע יד אדם ולכן תהליך הליטוש דורש מיומנות, ניסיון וזהירות מרביים.
מאפייני תהליך ליטוש היהלומים
משמעות תהליך הליטוש הוא עיצוב ועיבוד של היהלום בכדי להגביר כמה שאפשר את מידת הנצנוץ שלו. לתהליך זה מספר מאפיינים בולטים אשר צריכים לעמוד בסטנדרטים של תעשיית היהלומנות בעולם כולו. המרכזיים בהם הינם:
שימוש בכלים מסורתיים
הקידמה הטכנולוגית של העשורים האחרונים משפיעה רבות על ענפי הייצור והמסחר. עם זאת, דווקא בעולם היהלומנות ישנה דבקות בכלים מסורתיים המשמשים שנים רבות לליטוש יהלומים. כלי מסורתי מרכזי בתהליך הליטוש מכונה צנגה, המאפשר החזקה יציבה של היהלום בעת ליטושו. צנגה הוא כלי המורכב ממוט מוארך בעל רגליים המאפשרות ייצוב של המכשיר על שולחן העבודה, אשר בצידו האחד נמצא רכיב האוחז את היהלום בעת ליטושו. למרות שנשמע כי צנגה הוא כלי הניתן בקלות להחלפה על ידי מדפים חדשניים בעלי צבטות רובוטיות למשל, לא כך הדבר. מאחר ועבודת ליטוש היהלומים נעשית במלאכת יד עדינה הדורשת זהירות ומיומנות, הכלים המסורתיים כדוגמת צנגה שפותחו לפני עשרות שנים למלאכה זו ממשיכים להוות חלק קריטי בתהליך זה.
אחידות במדדי ליטוש יהלומים
כל יהלומן העוסק בליטוש יהלומים צריך להתייחס לשלושה מדדים בכדי ללטש את היהלום עד למצב של נצנוץ מקסימלי שלו: המדד הראשון הוא סימטריה, כלומר, שאיפה לעיבוד היהלום לצורה סימטרית ככל הניתן. המדד השני הוא שמירה על פרופורציות אחידות בין חלקי היהלום. המדד השלישי הוא הגימור של היהלום, כלומר, עד כמה שטח הפנים של היהלום משויף. למרות ששלושת המדדים האלו נלקחים בחשבון בליטוש יהלומים, עבור כל יהלום הטיפול בכל מדד יגיע עד לרמה מסוימת, בהתאם למצבו הגולמי של היהלום.
מלאכה ייחודית הנשמרת דורות
אמנם, ענף היהלומנות כיום משולב בעולם המודרני וניתן כיום לקנות יהלומים ותכשיטים משובצים ביהלומים באינטרנט, לעקוב באינסטגרם אחרי חשבונות של חברות תכשיטים ואף לרכוש תכשיטים שעוצבו בעזרת טכנולוגיות מתקדמות כמו חיתוך בלייזר וייצור במדפסות תלת מימד. עם זאת, ללא הידע שנצבר במשך עשרות שנים בקרב יהלומנים מנוסים וללא הכלים המסורתיים הדרושים לעיבוד יהלומים כמו צנגה ומכשירים נוספים, לא היה יכול ענף זה להמשיך להתקיים ולהפיק תוצרים איכותיים כפי שהוא עושה כבר עשרות שנים.